Balş 15º C
Caracal 16º C
Corabia 16º C
Drăgăneşti-Olt 14º C
Piatra Olt 15º C
Potcoava 14º C
Scornicesti 14º C
Slatina 16º C
 
Joi, 30 martie 2017   Mica publicitate Arhivă Contact Căutare:
 
Unimineral Agregate Noua
Logo Gazeta Nouă
Reclama El Preco langa logo
Social » 14 martie 2017, ora: 14:44
facebook twitter Feed rss
 

Persoanele cu handicap din centrele rezidenţiale din Olt au nevoie de mai mulţi bani şi personal de îngrijire

Standardul minim de cost pentru întreţinerea persoanelor cu handicap a rămas la nivelul anului 2015

Asigurarea cheltuielilor cu întreţinerea persoanelor cu handicap din centrele rezidenţiale, administrate de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Olt reprezintă un efort financiar deosebit din partea statului. Chiar dacă sumele alocate acestui tip de asistenţă socială sunt relativ mari, acestea par să nu acopere pe deplin nevoile acestor persoane.

de Ilie Bîzoi
redactia@gazetanoua.ro

Explicaţia oferită de reprezentanţii DGASPC Olt este aceea că standardul minim de cost pentru întreţinerea unei persoane cu handicap nu a mai fost actualizat din 2015.

„Persoanele cu handicap, spre deosebire de persoanele vârstnice, primesc fonduri de la bugetul de stat. Deci un procent de 90 la sută vine de la bugetul de stat în limita standardului minim de cost. E adevărat că nu este suficient, având în vedere că standardul minim de cost este stabilit la nivelul anului 2015 şi nu mai corespunde cu ceea ce s-a întâmplat pe parcurs, inflaţie şi creştere de preţuri”, a precizat Sorin Gheorghe, directorul general adjunct al DGASPC Olt.

Şi în privinţa personalului care să asigure supravegherea persoanelor cu handicap grav s-ar impune o redimensionare a schemei de personal.

„În centrele rezidenţiale pentru persoane cu handicap, începând din iulie 2016, statul de funcţii s-a modificat şi raportul dintre beneficiar şi angajate este de unu la unu ceea ce zicem noi că este un raport echilibrat. Însă nu este suficient având în vedere că persoanele cu handicap grav care au nevoie de asistent personal ar necesita o supraveghere de unu la unu, ceea ce niciodată nu se poate. Adică acest raport de unu la unu este la nivelul întregului efectiv de salariaţi, inclusiv personalul de specialitate, nu numai personalul de îngrijire. La personalul de îngrijire ar fi nevoie de personal mai mult”,
a concluzionat Gheorghe.

Persoanele vârstnice care sunt încadrate într-un grad de handicap beneficiază de servicii adecvate în cadrul Centrelor de îngrijire şi asistenţă (CIA) Slatina, Spineni, Șopârlița şi Băbiciu, cu o capacitate totală de 277 de locuri, unde primesc îngrijire specializată, şi de serviciile Complexului servicii pentru persoane adulte cu dizabilităţi şi alte persoane aflate în situaţii de nevoie Slatina, având în structura sa două servicii sociale în regim nerezidenţial: Centrul de zi pentru persoane adulte cu dizabilităţi şi Centrul de zi de consiliere şi informare pentru alte persoane aflate în situaţii de nevoie, cu o capacitate de 80 de locuri.
 

 
Aveţi ceva de comentat?
Share/Bookmark
Numele dumneavoastră:
Introduceţi codul:
Comentariul:
Gazeta Nouă nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.
Ştiri pe bandă
 
OltDrum
Abonează-te la newsletter
 
 
Comentariul Gazetei
 
Ionuţ Jifcu

Deci nu este bine nici că va fi retrasă ordonanța, din ce văd pe la TV și pe site-urile de socializare? Eu zic că cel mai bine e să revină Guvernul Cioloș pentru că parcă despre asta au fost protestele astea, până la urmă... Eu nu cred că mai trăim în democrație, dacă votul unor milioane de oameni e răsturnat de câteva ...

Răsfoieşte ediţia tipărită
 
Ediţia din 20 decembrie 2016
Răsfoiţi pagină cu pagină, măriţi cu dublu click şi citiţi ziarul direct de pe calculatorul dumneavoastră.
Publicitate
 
Ultimele comentarii
 
Maidanezii din Caracal, capturaţi de o firmă din Bucureşti. Municipalitatea construieşte un adăpost în localitate
Căminele de bătrâni din Olt funcţionează aproape la capacitate maximă
Pescarul căutat de scafandri în Barajul Ipoteşti, fostul candidat PNL la primăria din comună
FOTO. Pescar căutat în barajul de pe Olt de la Ipoteşti, după ce a dispărut din barcă noaptea trecută (UPDATE)
Arest preventiv pentru bărbatul din Izvoarele, care și-a omorât consăteanul
Ion Pârvulescu: „Am fost unul dintre cei mai cinstiţi hoţi din fotbal“
Cererile pentru tichetele sociale de Paște, în analiză, după ce de Crăciun unii beneficiari au depus mai multe solicitări

© Copyright SC Total Media SRL | Textele şi fotografiile nu pot fi reproduse fără acordul titularilor de copyright.

powered by ciokix logo API