Balş 15º C
Caracal 16º C
Corabia 16º C
Drăgăneşti-Olt 14º C
Piatra Olt 15º C
Potcoava 14º C
Scornicesti 14º C
Slatina 16º C
 
Joi, 30 martie 2017   Mica publicitate Arhivă Contact Căutare:
 
Unimineral Agregate Noua
Logo Gazeta Nouă
Reclama El Preco langa logo
Agricultură » 12 martie 2017, ora: 12:04
facebook twitter Feed rss
 

Piaţa Zahana, sufocată de samsari. Reprezentant piaţă: „Jumătate sunt producători, jumătate sunt comercianţi”

Piaţa Zahana, sufocată de samsari. Reprezentant piaţă: „Jumătate sunt producători, jumătate sunt comercianţi”

Piaţa Zahana este sufocată de samsari care cumpără legume ieftine direct de la producători sau chiar din import şi le vând orăşenilor. Deşi susţin că au nevoie de comercianţi, producătorii se plâng că samsarii eludează taxele şi că se îmbogăţesc pe munca lor. Autorităţile anunţă controale ample în pieţe pentru identificarea falşilor producători.

de Florentina Ştefan Ciobanu
florentina.stefan@gazetanoua.ro

Ministerul Agriculturii s-a sesizat la numeroasele petiţii primite de la formele asociative care îi reprezintă pe fermieri, structura centrală urmând să demareze controale în pieţe, încercându-se astfel identificarea falşilor samsari.

 

Preşedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, Ion Păunel, a declarat că samsarii au reuşit să se strecoare în pieţe ca şi producători, pentru că şi-au făcut rost de atestatul de producător chiar cu concursul autorităţilor.

 

„În perioada următoare, în toate pieţele din ţară se vor face controale atât de către reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii, cât şi de către alte structuri de control, inspectori ANAF sau din cadrul Direcţiilor Agricole. Din informaţiile care sunt culese de la Ministerul Agriculturii, comercianţii iliciţi, samsarii, au reuşit să se strecoare în pieţe şi au făcut rost de atestate de producător. Se pare cămintea românului este inventivă şi cu ajutorul anumitor autorităţi, primăriile locale, administraţia pieţelor şi organele de control au reuşit să obţină aceste carnete de comercializare”, a spus Păunel.

 

Acesta susţine că sunt producători închipuiţi, care au trecute, în certificatul de producător, toate tipurile de legume, cu suprafeţe cuprinse între o sută de metri pătraţi până la trei sute.

 

„Cei de la administraţia pieţelor vin cu argumente că nu au ce să le facă, că aductoate documentele şi îi pun la sectorul producător, pentru că ei vând tot anul. Amvăzut în pieţe atestate de producător cu toate tipurile de legume. Eu vă spun că legumicultori mai complecși ca în Pleşoiu-Strejeşti-Grădinari nu prea există. Darproducătorul închipuit avea trecute toate culturile, cu suprafeţe de la o sută de metri pătraţi până la trei sute de metri pătraţi. Şi vinde tot anul în piaţă! Nu se poate! Vor fi controale în pieţe, la primării, la fermieri”, a adăugat Păunel.

 

Reprezentanţii Pieţei Zahana au precizat că în cea mai mare piaţă din Slatina numărul producătorilor este egal cu cel al comercianţilor.

 

„Societăţile pe care le aveam în piaţă sunt din Slatina şi din localităţile limitrofe, dar producătorii vin din tot judeţul doar în anumite perioade ale anului. În această perioadă, jumătate sunt producători, jumătate sunt comercianţi. Producătorii aduc, în această perioadă, salată, ridichi, rădăcinoase, cartofi, mere cei care mai au, iar ei au rezervat un sector special în piaţă. În funcţie de documentele pe care ni le prezintă, ei primesc un loc în piaţă”, spun reprezentanţii celei mai mari pieţe din Slatina.
 
În mod normal, comerciantul trebuie să elibereze bon fiscal cumpărătorului, în timp ce producătorul nu are această obligaţie.
 
 
Alte articole din Agricultură:
651 vizualizări
Aveţi ceva de comentat?
Share/Bookmark
Numele dumneavoastră:
Introduceţi codul:
Comentariul:
Gazeta Nouă nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.
Ştiri pe bandă
 
OltDrum
Abonează-te la newsletter
 
 
Comentariul Gazetei
 
Ionuţ Jifcu

Deci nu este bine nici că va fi retrasă ordonanța, din ce văd pe la TV și pe site-urile de socializare? Eu zic că cel mai bine e să revină Guvernul Cioloș pentru că parcă despre asta au fost protestele astea, până la urmă... Eu nu cred că mai trăim în democrație, dacă votul unor milioane de oameni e răsturnat de câteva ...

Răsfoieşte ediţia tipărită
 
Ediţia din 20 decembrie 2016
Răsfoiţi pagină cu pagină, măriţi cu dublu click şi citiţi ziarul direct de pe calculatorul dumneavoastră.
Publicitate
 
Ultimele comentarii
 
Maidanezii din Caracal, capturaţi de o firmă din Bucureşti. Municipalitatea construieşte un adăpost în localitate
Căminele de bătrâni din Olt funcţionează aproape la capacitate maximă
Pescarul căutat de scafandri în Barajul Ipoteşti, fostul candidat PNL la primăria din comună
FOTO. Pescar căutat în barajul de pe Olt de la Ipoteşti, după ce a dispărut din barcă noaptea trecută (UPDATE)
Arest preventiv pentru bărbatul din Izvoarele, care și-a omorât consăteanul
Ion Pârvulescu: „Am fost unul dintre cei mai cinstiţi hoţi din fotbal“
Cererile pentru tichetele sociale de Paște, în analiză, după ce de Crăciun unii beneficiari au depus mai multe solicitări

© Copyright SC Total Media SRL | Textele şi fotografiile nu pot fi reproduse fără acordul titularilor de copyright.

powered by ciokix logo API