Balş 15º C
Caracal 16º C
Corabia 16º C
Drăgăneşti-Olt 14º C
Piatra Olt 15º C
Potcoava 14º C
Scornicesti 14º C
Slatina 16º C
 
Joi, 30 martie 2017   Mica publicitate Arhivă Contact Căutare:
 
Unimineral Agregate Noua
Logo Gazeta Nouă
Reclama El Preco langa logo
Cultură » 8 martie 2017, ora: 14:53
facebook twitter Feed rss
 

FOTO. Zeci de tablouri ale unor pictori consacraţi, într-o expoziție cu vânzare, la Galeria „Artis”

Acest articol conţine 5 poze
FOTO. Zeci de tablouri ale unor pictori consacraţi, într-o expoziție cu vânzare, la Galeria „Artis”

Nu mai puţin de 40 de tablouri aparţinând unor pictori consacraţi sunt expuse, în aceste zile, la Galeria „Artis”, în cadrul „Salonul de primăvară al artiştilor plastici olteni”. Acestea sunt rodul muncii celei de-a XIV-a ediţii a taberei de creaţie „Nicolae Truţă”, desfăşurată în 2015 şi 2016 la Sfântu Gheorghe, în Deltă.

de Ilie Bîzoi
redactia@gazetanoua.ro

Timp de trei săptămâni, iubitorii de artă sunt aşteptaţi la Galeria „Artis” să viziteze şi, de ce nu, să achiziţioneze lucrări de pictură ale unor artişti ai penelului consacraţi, la preţuri cuprinse între 600 şi 1.000 de lei, fondurile strânse urmând să fie folosite pentru organizarea unei noi ediţii ale taberei de creaţie.

Cele 40 de lucrări aparţin maeştrilor Nicolae Truţă, Traian Zorzoliu, Marin Mihai Cârstea, Marcel Voinea, Iulian Segărceanu, Paul Tudor-Balş, Mircea Cartog, Eusebiu Josan, Lucian Liciu, Georgiana Manea Josan, Florica Robert, George Voica, Cristina Botez, Dan Dimulescu, Andreea Dosinescu, Gheorghe Diaconu, Lucian Prună, Maria Luminiţa Tecu şi Maria Mirabela Voic.

„Suntem la cea de-a XIV-a ediţie a taberelor şi expoziţiilor organizate de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale şi Cultural (CJPCPCT), cu sprijinul Consiliului Judeţean, căruia îi mulţumim pe această cale care ne pune la dispoziţie banii necesari organizării celor două tabere de creaţie pe care noi le facem. De-a lungul timpului, s-au perindat foarte mulţi artişti plastici în aceste tabere. În urma acestor tabere au rezultat nişte lucrări deosebit de frumoase. Anul acesta, eu zic că este una din cele mai frumoase expoziţii pe care le-am organizat noi de-a lungul timpului în cele 14 ediţii. Îmi doresc ca această tabără să continue şi în viitor, cel puţin cu aceiaşi artişti de valoare. O să încercăm să le mai aducem şi alţi artişti, să împrospătăm sângele din această expoziţie şi să aibă aceeaşi valoare artistică”, a precizat Florian Dumitrescu, directorul CJPCPCT Olt.

Rodul muncii celor 40 de artişti este reliefat acum şi într-un album intitulat Tabăra de Creaţie Plastică „Nicolae Truţă” realizat recent de către  artistul plastic Cristina Botez care a fost lansat în cadrul „Salonului de primăvară al artiştilor plastici olteni”.

„O tabără de creaţie este întotdeauna un prilej extraordinar de bucurie pentru că ne descoperim, ne redescoperim, ne inventăm, ne reinventăm şi din toate aceste momente unice rezultă ceea ce dumneavoastră puteţi vedea. În mod deosebit, această a XVI- a ediţie a salonului de primăvară reuneşte lucrările celor două tabere din 2015 şi 2016 de la Sfântu Gheorghe, şi, în plus, ele sunt cuprinse şi în albumul care se lansează cu această ocazie. În album se regăsesc aceste lucrări care se află pe simeze împreună cu datele biografie ale artiştilor care le-au realizat şi sperăm că veţi aprecia calitatea tipografică a acestui album”, a spus Cristina Botez.

Unul dintre  pictorii consecvenţi ai acestor tabere de creaţie este Paul Tudor Balş, care consideră că expoziţia aflată pe simezele Galeriei „Artis” are o înaltă ţinută artistică.

„Cred că aceste tabere pot fi numite tabere ale prieteniei pentru că au reunit de-a lungul timpului artişti din mai multe judeţe, cu personalităţi diferite. Fiecare tablou din această expoziţie nu are altceva decât să ne arate personalitatea fiecărui artist. Consider că este o expoziţie foarte bună, cu un înalt nivel artistic”,
a spus Paul Tudor Balş.

Expoziţia de  pictură „Salonul de primăvară al artiştilor plastici olteni”, ediţia a XIV-a, a fost organizată de către Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale şi Cultural (CJCPCTC) Olt, în parteneriat cu Muzeul Judeţean Olt.

Despre această expoziţie directorul Muzeului Judeţean Olt, Laurenţiu Guţică, a declarat: „Nu îmi vine să cred că timpul a trecut şi am ajuns la cea de-a XIV-a ediţie a Taberei «Nicolae Truţă» şi nu pot să nu mă gândesc la Nicolae Truţă, cel care a plecat cândva la drum cu acest proiect cultural pe care l-au preluat alţi colegi de-ai noştri, cel care s-ar fi bucurat să fie acum printre noi. Este prezent prin lucrările sale, ca un fel de mesager, de dincolo de timp, şi cred că Slatina, din punctul acesta de vedre, i-a rămas cumva datoare. Avem o tabără care-i poartă numele, avem un album de picturi care-i poartă numele, însă nu avem o instituţie care să-i poate numele, nu avem o stradă care să-i poarte numele. El face parte din acea confrerie intelectuală care a ars ca o lumânare pentru ce înseamnă elita Slatinei şi merită cu prisosinţă toate aceste demersuri intelectuale. Cei 20 de artişti care sunt prezenţi pe simezele Galeriei nu sunt altceva decât mateloţi pe o corabie a vieţii, care se străduiesc să demonstreze că Slatina are vocaţie culturală, că Slatina are orgoliu şi nerv cultural”.

Expoziţia „Salonul de primăvară al artiştilor plastici olteni” va fi una itinerantă, de la Slatina lucrările artiştilor plastici poposind la Galeria de Artă a Uniunii Artiştilor Plastici din Craiova.

 
  

 
Alte articole din Cultură:
263 vizualizări
Aveţi ceva de comentat?
Share/Bookmark
Numele dumneavoastră:
Introduceţi codul:
Comentariul:
Gazeta Nouă nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.
Ştiri pe bandă
 
OltDrum
Abonează-te la newsletter
 
 
Comentariul Gazetei
 
Ionuţ Jifcu

Deci nu este bine nici că va fi retrasă ordonanța, din ce văd pe la TV și pe site-urile de socializare? Eu zic că cel mai bine e să revină Guvernul Cioloș pentru că parcă despre asta au fost protestele astea, până la urmă... Eu nu cred că mai trăim în democrație, dacă votul unor milioane de oameni e răsturnat de câteva ...

Răsfoieşte ediţia tipărită
 
Ediţia din 20 decembrie 2016
Răsfoiţi pagină cu pagină, măriţi cu dublu click şi citiţi ziarul direct de pe calculatorul dumneavoastră.
Publicitate
 
Ultimele comentarii
 
Maidanezii din Caracal, capturaţi de o firmă din Bucureşti. Municipalitatea construieşte un adăpost în localitate
Căminele de bătrâni din Olt funcţionează aproape la capacitate maximă
Pescarul căutat de scafandri în Barajul Ipoteşti, fostul candidat PNL la primăria din comună
FOTO. Pescar căutat în barajul de pe Olt de la Ipoteşti, după ce a dispărut din barcă noaptea trecută (UPDATE)
Arest preventiv pentru bărbatul din Izvoarele, care și-a omorât consăteanul
Ion Pârvulescu: „Am fost unul dintre cei mai cinstiţi hoţi din fotbal“
Cererile pentru tichetele sociale de Paște, în analiză, după ce de Crăciun unii beneficiari au depus mai multe solicitări

© Copyright SC Total Media SRL | Textele şi fotografiile nu pot fi reproduse fără acordul titularilor de copyright.

powered by ciokix logo API