Balş 15º C
Caracal 16º C
Corabia 16º C
Drăgăneşti-Olt 14º C
Piatra Olt 15º C
Potcoava 14º C
Scornicesti 14º C
Slatina 16º C
 
Duminică, 28 mai 2017   Mica publicitate Arhivă Contact Căutare:
 
Logo Gazeta Nouă
Reclama El Preco langa logo
FC OLT Slatina » 5 august 2010, ora: 20:58
facebook twitter Feed rss
 

Ion Pârvulescu: „Am fost unul dintre cei mai cinstiţi hoţi din fotbal“

Ion Pârvulescu: „Am fost unul dintre cei mai cinstiţi hoţi din fotbal“

A început să antreneze la doar 24 de ani, după ce o accidentare i-a stopat ascensiunea ca jucător. A fost creatorul unei generaţii de excepţie a fotbalului slătinean, nume ca Luţu, Dănciulescu, Claudiu Niculescu, Augustin Chiriţă fiind cunoscute de suporterii din întreaga ţară. La 70 de ani a acceptat oferta de a fi director tehnic la nou-înfiinţata FC Piatra Olt, echipă alături de care speră să obţină rezultate dintre cele mai bune.

de Augustin Predună
augustin.preduna@gazetanoua.ro

„M-am născut pe 8 martie 1940, la Făgăraş. Mai târziu, când eram în învăţământ, doamnele de la şcoală se uitau mirate când plecam încărcat cu daruri acasă şi mă întrebau: «Domn’ profesor, aţi primit cadouri de Ziua Femeii?». Mama n-a vrut să mă facă mai devreme sau să mai aştepte măcar o zi“, îşi începe povestea Ion Pârvulescu. Spune că i-a plăcut sportul de mic, iar în ciuda faptului că părinţii săi nu erau de acord, a continuat să joace fotbal. Dacă la şapte ani bătea mingea pe maidanele din Caracal, la 13 a fost legitimat de echipa locală Răsăritul, pentru ca la 15 ani să-şi facă debutul în Campionatul Regiunii Oltenia. „M-a văzut un antrenor în curtea Liceului «Ioniţă Asan». Am ajuns la Răsăritul Caracal, dar ai mei nu voiau să mă mai duc la fotbal. Se gândeau că o să devin medic. Le-am zis că dacă nu mă lasă, nici nu mai învăţ. Au venit profesorii acasă să le spună că am început să iau note proaste şi n-au avut ce să-mi facă. Nu regret că am ales fotbalul. Acum poate eram un doctor pe undeva la ţară, dar aşa cred că am făcut mai mult“, spune profesorul, care îşi aminteşte şi meciul său de debut. „Ca valoare, Campionatul Regiunii Oltenia era ca Divizia B de azi. Jucau formaţii precum Târgu Jiu, Drobeta Turnu Severin, Electroputere Craiova, Dunărea Calafat, Electro Rapid Craiova. Şansa a fost ca vârful să se accidenteze. Am debutat într-un meci cu Flacăra, la Craiova, pe stadionul Tineretului. Am câştigat cu 4-0 şi am dat trei goluri. La 17 ani m-au văzut cei de la Şoimii Sibiu şi m-au chemat acolo. Le-am promis că mă duc la ei, dar, fiind în clasa a 11-a, pe atunci ultima de liceu, am renunţat”.

 

Dinamo a rămas un vis

 

Deşi în timpul liceului s-a pregătit pentru medicină, a ajuns la Institutul de Cultură Fizică Bucureşti. La 21 de ani a avut oportunitatea de a îmbrăca tricoul echipei Dinamo, pe care a ratat-o însă din cauza unei accidentări. „Se formase un curent atunci să dai la medicină, dar tata m-a convins să merg la educaţie fizică, pentru că dacă n-aş fi luat, pierdeam ani mulţi cu armata. Am intrat la Facultatea de Ştiinţe Bucureşti, unde am fost coleg cu Dan Spătaru. M-au luat la Dinamo Obor, satelitul lui Dinamo, cu Titi Teaşcă antrenor. Crăiniceanu, care mă ştia şi de la lotul naţional de juniori, m-a chemat la echipa mare. Pe 13 aprilie am jucat un meci cu Farul Constanţa, iar pe 14 trebuia să mă prezint la Dinamo. Deşi eu ţineam cu Steaua. Nu cred în numărul 13, dar în acea partidă fără miză, pe care o trântiseră să câştige ăia, a intrat unu tare şi mi-a spart rotula. Era acelaşi picior la care suferisem o accidentare în timpul facultăţii, iar pentru recuperare am stat şase luni. Am pierdut această şansă… Aveam 21 de ani şi am pierdut trenul cel mare”.


Descoperitorul de talente

 

După ce a mai jucat fotbal la Răsăritul Caracal, şi-a început cariera de antrenor la doar 24 de ani. A promovat în Divizia C cu formaţiile FC Caracal (1970), Voinţa Caracal (1974), Rapid Piatra Olt (1975), Laminorul Roman (1976), iar cu Răsăritul Caracal în eşalonul secund (1979). Anul 1984 a reprezentat începutul muncii alături de o generaţie remarcabilă, nume ca Ionuţ Luţu, Ionel Dănciulescu, Claudiu Niculescu sau Augustin Chiriţă fiind cunoscute de iubitorii fotbalului din întreaga ţară. „Eram un antrenor bun de gură, aşa mă ştiau şi la Federaţie. Când m-am dus odată acolo, ziceau: «Vedeţi că vine nebunu’ ăla de la Caracal». Eram profesor şi n-aveam nici o obligaţie faţă de nimeni. Când am promovat, ştiu că nici nu luam salariu de la echipă. Zilele trecute, chiar am găsit un articol de ziar din acea vreme. Mai pierdusem un tren când mi s-a propus să mă duc la Craiova, da’ am cerut să merg la Caracal, pentru a fi profesor. Aici i-am format pe Dumitru Marcu, Mincioagă, Neagu. În 80’ m-am mutat la Slatina, iar în 84’ am început să lucrez cu adevărata mea promoţie de excepţie: Dănciulescu, Niculescu, Luţu, Raţ, Augustin Chiriţă, Craioveanu, Mircea Voicu, Romeo Stancu”, îşi aminteşte Pârvulescu, profesorul dând şi o formulă de echipă pentru Liga I: David – Cosmin Stanciu, Ovidiu Burcă, Gorgonaru, Raţ – Mircea Voicu, Augustin Chiriţă, Luţu, Craioveanu – Dănciulescu, Niculescu. „Cu aceşti fotbalişti, Slatina ar fi ţinut uşor o formaţie în Divizia A”.

 

„Am făcut meseria asta cu mult bun simţ”

 

La 70 de ani, spune că sprijinul familiei a fost determinant pentru reuşitele sale în plan sportiv. „Fire introvertită, soţia mea a înţeles că îmi place sportul şi m-a susţinut. Ea a crescut copiii. I-am dezavantajat într-un fel, însă datorită ei am avut o atmosferă bună în familie. Nu regret că am ales meseria asta, pe care am făcut-o cu multă dragoste şi mult bun simţ. Niciodată nu am ridicat pretenţii mari când m-am dus la o echipă… În această lume a fotbalului, toţi sunt hoţi, dar eu am fost printre cei mai cinstiţi hoţi din fotbal. Acum, la vârsta asta, îmi ziceam: «Nea Ioane, gata, ai făcut destule, e timpul să te laşi…». A venit însă această ofertă de la Piatra Olt, unde mi-am dat seama că se vor rezultate şi lucrez cu un antrenor cu care am multe lucruri în comun… N-am putut
s-o refuz...”, a încheiat Ion Pârvulescu.
 

 
Aveţi ceva de comentat?
Share/Bookmark
Numele dumneavoastră:
Introduceţi codul:
Comentariul:
Gazeta Nouă nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.
7. ursu  16 martie 2017, 18:33
Un antrenor ca dansul in Slatina nu o sa mai existe,un om deosebit si profesionist desavarsit!imi aduc cu nostalgie aminte cum faceam 2 antrenamente pe zi indiferent de vreme...niciodata nu intarzia,conditiile erau mizerabile..terenurile de jos erau pline de damburi iar vestiarul ca in filme horror...cadea tencuiala pe noi!!pacat ca nu a fost ajutat niciodata de nimeni,ne plateam pana si benzina sa jucam in deplasare!!cu putin ajutor mai scotea 5-6 jucatori de divizia A!!TOT RESPECTUL NEA IOANE Fost elev
6. V.B  4 noiembrie 2014, 02:01
Bravo Ioane ma bucur ca ti-ai realizat visul ,continua daca mai poti dar lasa timp si pentru familie
5. liv  11 august 2010, 00:32
stie cineva numarul dansului de telefon?
4. rebelu  6 august 2010, 15:40
Domn profesor tot respectul nostru ! Vedeti ce faceti in continuare,pt dvs. ne-am dorii foarte mult sa promovati cu Rapid Piatra Olt ! Sanatate !
3. lutinho  6 august 2010, 14:15
domn profesor, sunteti cel mai tare
2. Olt Fotbal de la A la Z.  6 august 2010, 11:21
Vointa Caracal a promovat in divizia C la sfarsitul editiei 1974-1975. In editia 1975-1976 Caracalul a avut 2 echipe in C. Vagonul, fostul Rasaritul si Vointa. Rapid Piatra Olt a promovat in divizia C in sezonul la sfarsitul sezonului 1970-1971 si nu in 1975. Nu a rezistat decat un sezon .
1. PTEROPUS  5 august 2010, 22:33
Domnule profesor eu nu cred ca a venit timpul sa puneti " ghetele-n cui", cred ca inca mai puteti indruma generatiile tinere...iar la ochiul de profesionist pe care-l aveti este imposibil sa nu descoperiti tineri cu real talent...Cred ca sunteti singurul OM DE FOTBAL ,singurul antrenor cu REALIZARI REMARCABILE,singurul care MANANCA FOTBAL PE PAINE(multii mananca paine pe fotbal)din judet si pentru asta meritati tot respectul.Eu va doresc multa sanatate si multe succese profesionale. Un fost elev... de acum 34 de ani
Ştiri pe bandă
 
OltDrum
Abonează-te la newsletter
 
 
Comentariul Gazetei
 
Florentina Ştefan Ciobanu

La finalul lunii aprilie, am participat la o conferinţă prin care DGASPC Olt anunţa finalizarea proiectului prin Mecanismul Financiar Norvegian prin intermediul căruia a fost înfiinţat Centrul de primire în regim de urgenţă pentru victimele violenţei în familie din judeţul Olt. Au fost prezentate statistici, filmuleţe şi ma ...

Răsfoieşte ediţia tipărită
 
Ediţia din 20 decembrie 2016
Răsfoiţi pagină cu pagină, măriţi cu dublu click şi citiţi ziarul direct de pe calculatorul dumneavoastră.
Publicitate
 
Ultimele comentarii
 
Elena Nagy a închis poarta pentru CSM Slatina. Procentaj excelent, 169 de mingi apărate
Peste zece posturi de medic, disponibile la Spitalul Corabia
FOTO. Primarul din Giuvărăşti, cu roşiile şi problemele legumicultorilor în Parlament. Deputatul Stănescu: „Asocierea în cooperative este singura variantă”
Cimitirul Strehareţ, „business” pe seama suferinţei
Campania de marcare a parcărilor, îngreunată de cetăţeni. Angajaţii DASIP vor începe marcajele pe Aleea Muncii şi Aleea Lalelelor
Victorina Bora nu e de acord cu pretenţii salariale de 5.000 de euro. „Există un plafon salarial, pe care nu-l vom depăşi”
FOTO. Fermierul din Olt care dă lapte gigantului Danone. Investiţie de peste 1,6 milioane de euro, la Rusăneşti

© Copyright SC Total Media SRL | Textele şi fotografiile nu pot fi reproduse fără acordul titularilor de copyright.

powered by ciokix logo API