Balş 15º C
Caracal 16º C
Corabia 16º C
Drăgăneşti-Olt 14º C
Piatra Olt 15º C
Potcoava 14º C
Scornicesti 14º C
Slatina 16º C
 
Miercuri, 24 mai 2017   Mica publicitate Arhivă Contact Căutare:
 
Logo Gazeta Nouă
Reclama El Preco langa logo
Învăţământ » 13 martie 2012, ora: 18:57
facebook twitter Feed rss
 

Caz de segregare a romilor la Şcoala 2 Slatina, confirmat de Prefectura Olt

Clasa în care învaţă elevii de etnie romă este mai mică, nerenovată şi nedotată

O clasă de la Şcoala cu clasele I-VIII „Ştefan Protopopescu” din Slatina este alcătuită numai din elevi romi. Conducerea şcolii spune că s-a ajuns la această situaţie din cauza unui proiect derulat de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) axat pe ajutorarea copiilor de etnie romă, în schimb Prefectura Olt crede că micuţii sunt defavorizaţi şi cere formarea de clase mixte.

de Simona Chirici
simona.chirici@gazetanoua.ro

La clasa a II-a B de la Şcoala „Ştefan Protopopescu” studiază numai elevi de etnie romă. Situaţia i-a nemulţumit pe reprezentanţii din judeţul Olt ai Partidei Romilor Pro-Europa, care au adresat luna trecută o sesizare Prefecturii Olt, prin care îi cereau prefectului Leonid Moisiu să verifice condiţiile în care sunt educaţi aceştia.


„Potrivit numeroaselor plângeri adresate organizaţiei noastre de către părinţii copiilor, la Şcoala Generală numărul 2 (Şcoala „Ştefan Protopopescu” - n. red.) din Slatina, există segregare. Astfel, în clasa a II-a B există 11-12 elevi, toţi de etnie romă, în situaţia în care pe acelaşi ciclu de învăţământ mai sunt alte trei clase astfel: a II-a A, a II-a C, a II-a D. Clasa a II-a B beneficiază de spaţiu impropriu actului de învăţământ, funcţionând într-o fostă magazie, după cum spun părinţii.  Aceşti copii au beneficiat de proiectul «Toţi la grădiniţă, toţi în clasa I», derulat de Ministerul Educaţiei, încă de la grădiniţă, acesta fiind unul din motivele pentru care au fost izolaţi de restul copiilor”, se precizează în documentul trimis Prefecturii.

Niciunul dintre elevii din acea clasă nu s-a declarat de etnie romă

Ioana Martinescu, numită director al Şcolii „Ştefan Protopopescu” în urmă cu o săptămână, susţine că elevii clasei a II-a B beneficiază de aceeaşi ofertă educaţională ca şi colegii lor. În plus, spune aceasta, faptul că grupa este formată numai din elevi de etnie romă se datorează strict programului adresat comunităţilor dezavantajate, implementat de MECTS.


„Sesizarea în care se spune că aceşti copii sunt segregaţi nu corespunde realităţii, pentru că aceşti copii au făcut parte dintr-un program pentru grupuri defavorizate, încă din perioada când erau la grădiniţă şi până în clasa I. În cadrul acestui proiect beneficiau de o serie de facilităţi, pe care acum nu le mai primesc. Acesta este singurul motiv pentru care au rămas grupaţi astfel. În ceea ce priveşte acuzaţiile referitoare la faptul că elevii ar învăţa în condiţii improprii, vă asigur că nu este deloc adevărat. Clasa este într-adevăr mai mică, dar şi numărul de elevi este mai mic decât în celelalte grupe”, a declarat Ioana Martinescu.


În ciuda faptului că în sesizarea trimisă de Partida Romilor Pro-Europa Prefecturii Olt se specifică faptul că asociaţia a primit numeroase plângeri de la părinţii copiilor, directorul şcolii „Ştefan Protopopescu” spune că nu au fost formulate niciodată nemulţumiri către conducerea instituţiei de învăţământ.


„Nu am avut niciodată probleme, nu am avut plângeri din partea părinţilor. Mai mult, niciunul dintre elevii înscrişi în acea clasă nu a fost declarat ca aparţinând etniei romă, astfel încât ei nu au de ce să se simtă segregaţi. Prin urmare nu ştiu de unde a pornit, de la cine şi de ce s-a ajuns la această sesizare, dar noi am fost cooperanţi şi am pus la dispoziţia comisiei trimisă de la Prefectură care a efectuat verificările toate documentele solicitate”, mai spune directorul.

Verdictul Prefecturii: „În şcoală există segregare”


În urma verificărilor demarate de comisia de control formată din Radu Voiculescu, Marius Căldăraru, Cristina Maria Mihai şi a şedinţelor cu părinţii elevilor din clasa a II-a B, s-a ajuns la următoarele concluzii: există segregare, iar copiii nu au parte de aceleaşi condiţii de studiu de care beneficiază colegii lor.


„Procentul elevilor proveniţi din familii defavorizate este de 14%. Nu există mediator şcolar, doar două cadre didactice au beneficiat de cursuri de formare pentru a lucra cu grupuri de elevi mixte din punct de vedere al abilităţilor copiilor şi doar două cadre didactice au beneficiat de formare privind istoria şi cultura romilor. Nu există cărţi şi alte resurse educaţionale referitoare la istoria şi cultura diverselor etnii, inclusiv cea romă, care să poată fi puse la dispoziţia cadrelor didactice. În şcoală există segregare, aşa cum rezultă din situaţia claselor, contrar datelor furnizate de directorul şcolii. Clasa a II-a B, comparativ cu celelalte trei clase din acelaşi ciclu primar, beneficiază de un spaţiu cu mult mai restrâns, nu este dotată, nu este renovată, elevii sărăcăcios îmbrăcaţi şi mai slabi la învăţătură conform documentele şcolare  (catalog, caiete ale elevilor); La momentul vizitei în şcoală, la clasa a II-a B au fost prezenţi 11 elevi, iar din discuţiile cu învăţătorul clasei şi directorul şcolii, media prezenţei la clasă este de 12 elevi zilnic”, se arată în raportul de control.

Măsuri în vederea desegregării


Pentru încălcarea Ordinului 1540/2007 privind interzicerea segregării şcolare a copiilor romi, Prefectura i-a cerut conducerii Şcolii „Ştefan Protopopescu” să iniţieze un plan de măsuri în vederea desegregării. Asumarea de către unitatea şcolară a măsurilor propuse va fi monitorizată lunar de către Inspectoratului Şcolar al Judeţului Olt, care va trebui la rându-i să prezinte lunar un raport în acest sens prefectului Leonid Moisiu.

 
Aveţi ceva de comentat?
Share/Bookmark
Numele dumneavoastră:
Introduceţi codul:
Comentariul:
Gazeta Nouă nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.
13. http://www.garycityclerk.com/alexanderwang.asp  27 mai 2013, 06:46
I together with my guys were actually looking at the excellent information and facts from your site then quickly developed a terrible suspicion I never expressed respect to the blog owner for them. My guys became for that reason joyful to learn all of them and now have without a doubt been tapping into them. Thank you for indeed being indeed considerate and for getting certain useful resources millions of individuals are really wanting to know about. My very own honest regret for not expressing appreciation to you sooner.
12. http://www.artofdrkara.com/burberry.html  25 mai 2013, 21:39
私は抦感動、私がしなければならないと言う。 本当に めったに私は遭遇しないんブログその抯各 あなたは頭の上に釘を打っている可能性があります。ではない十分 人がある |は一つ何か ;あなたの思想 優れた傑出ですスピーキング話。 私は非常に喜ぶ私がつまずいたその1 | 何かをこれに関して|を参照|に係るもの} {。
11. http://www.artofdrkara.com/burberry.html  17 mai 2013, 23:18
今、と実際に私。私がブックマークして私のブックマークにウェブサイト チェックリストとできる |もうすぐ再びチェック。 Plsはチェックアウト 私のウェブサイトとうまくと私はあなたが聞かせ。を
10. http://prestigeboardingkennel.com/feed.html  17 mai 2013, 12:25
あなたが持っているかもしれ 偉大 |重要} ブログ {ここに!でしょうあなたたい私ウェブログブログにいくつかの招待の投稿をする?
9. http://www.monroepest.com/louis_vuitton_outlet.html  14 mai 2013, 11:09
Does seeing women cry make your heart wrench
8. hei!!!!!  20 martie 2012, 13:14
nr 1 si nr 6 jos palaria!dar pacat ca nu ne aude nimeni. copiii nostri , si implicit noi avem mult mai putine drepturi decat minoritatile, defapt noi suntem"MINORITATI"
7. cetatean   14 martie 2012, 13:34
Sa ii luati acasa daca ii compatimiti asa mult D-nilor de la Prefectura.
6. pt.nr.1  14 martie 2012, 13:26
AVETI MARE DREPTATE.Noi Romanii suntem segregati si defavorizati noi cei care muncim si ne platim datoriile nu tiganii care nu stiu decit sa fure ,sa milogeasca,sa ne faca de ris in lume.Noi nu beneficiem de locuinte sociale de terenuri gratis de tot felul de ajutoare.DA sa-i izoleze sa ii separe de romani caci strica tot cei bun in societate nu ii lasa nici pe cei buni sa invete , fac galagie si mizerie.Unde sunt tigani pamintul este pirjolit.Nu este iarba, nu sunt pomi,flori dar urla ei si manelele lor imputite.SA DISPARA.
5. 5  14 martie 2012, 10:43
la tigani m.u.i.e la tigani..
4. Arnold Schwarzenegger  13 martie 2012, 22:39
Imi aduc aminte ca mi-a fost greu la scoala,nu-mi mai amintesc prea multe . . . Nu am vrut sa fac clasele 5-8 la nr. 2,asta e alta poveste dramatica . . . Bine ca nu am plozi,sunt 1 om cu probleme,pe vremea mea . . . am intalnit copiii chiulangii,analfabeti si bolnavi mintal in scoala respectiva . . . Vor mai exista copiii prosti crescuti de parinti saraci cu duhul,chiar si cand eu nu voi mai exista . . .
3. ultras  13 martie 2012, 22:35
mai tiganilor voi chiar vreti sa va dam afara din oras?mai continuati mult cu tupeu asta si o sa vedeti voi!
2. anton  13 martie 2012, 21:30
propun sa evitam segregarea prin trimiterea tuturor familiilor de tigani in vestul europei la "studii". astfel facem un bine general omenirii, romanii vor dormi mai linistiti, tiganii vor avea parte de o educatie aleasa, iar occidentalii se vor bucura sa vada ca exista ciori mai linistite decat magrebienii lor.
1. parinte  13 martie 2012, 20:57
Confirmat de prefectura??? Sa va fie rusine!!! Copilul meu este elev al acestei scoli, este premiant si a obtinut rezultate foarte bune la concursuri si olimpiade scolare sub indrumarea unor profesori deosebiti. Cum va permiteti sa denigrati aceasta scoala si activitatea oamenilor de aici. Bai Pro Europa invatati-va dracului semenii sa se poarte, faceti-va o scoala a voastra cu profesori de ai vostri, milogii dracului nu stiti decat sa faceti copii si sa cereti sa va dea statul firati-ai dracului de milogi, capuse ne-ati facut de ras in toata lumea si veniti sa va bateti joc de munca oamenilor cinstiti. NU VREM TIGANI IN PREAJMA COPIILOR NOSTRI!!!!!! Auziti!!!! Pt Prefectura NOI RAMANII SUNTEM SEGREGATI IN PROPRIA NOASTRA TARA !!!! TREZITI_VA !!!!!!!
Ştiri pe bandă
 
OltDrum
Abonează-te la newsletter
 
 
Comentariul Gazetei
 
Florentina Ştefan Ciobanu

Comunitatea persoanelor gay a organizat, la finalul săptămânii trecute, un protest în Capitală. Manifestaţia vine în contextul în care se încearcă redefinirea familiei în Constituţie şi excluderea socială a familiilor diverse care trăiesc în ţară. Zeci de aşa zişi specialişti au ieşit în faţă, precizând că leg ...

Răsfoieşte ediţia tipărită
 
Ediţia din 20 decembrie 2016
Răsfoiţi pagină cu pagină, măriţi cu dublu click şi citiţi ziarul direct de pe calculatorul dumneavoastră.
Publicitate
 
Ultimele comentarii
 
Cimitirul Strehareţ, „business” pe seama suferinţei
Campania de marcare a parcărilor, îngreunată de cetăţeni. Angajaţii DASIP vor începe marcajele pe Aleea Muncii şi Aleea Lalelelor
Victorina Bora nu e de acord cu pretenţii salariale de 5.000 de euro. „Există un plafon salarial, pe care nu-l vom depăşi”
FOTO. Fermierul din Olt care dă lapte gigantului Danone. Investiţie de peste 1,6 milioane de euro, la Rusăneşti
UPDATE. Primarul din Perieţi, cercetat sub control judiciar
Grevă generală de o zi, la Garda de Mediu? Sindicalist oltean: „Suntem încă în grevă, până primim un răspuns oficial de la Bucureşti”
Grevă generală de o zi, la Garda de Mediu? Sindicalist oltean: „Suntem încă în grevă, până primim un răspuns oficial de la Bucureşti”

© Copyright SC Total Media SRL | Textele şi fotografiile nu pot fi reproduse fără acordul titularilor de copyright.

powered by ciokix logo API